Συνεντεύξεις

Συνέντευξη: Κόκκινος Δημήτρης, Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός, 

Διευθυντής Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Αλμυρού

Ποια είναι η επαγγελματική σας πορεία;

Αρχικά θα ήθελα να σας συγχαρώ γι' αυτή την προσπάθεια στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus, γιατί προσωπικά συμμετέχω σε προγράμματα Erasmus από το 2007 και σ' αυτά τα χρόνια έχω συναντήσει παιδιά που έχουν βρει τον εαυτό τους και χάραξαν την επαγγελματική τους πορεία, βοηθούμενοι από την συμμετοχή τους στο Erasmus+. 

Όσο αφορά την προσωπική μου πορεία, έχω τελειώσει Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο, μετά σπούδασα στην Σχολή Εκπαιδευτικών Λειτουργών  Επαγγελματικής Τεχνικής Εκπαίδευσης στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, έχω εργαστεί σε έργα ηλεκτρολογικά σαν μηχανικός, σε εργοτάξια σε μεγάλα κτήρια και εγκαταστάσεις στον ιδιωτικό τομέα και μετά μπήκα στην εκπαίδευση. Στην εκπαίδευση, έχω αναλάβει θέσεις ευθύνης όπως Υπεύθυνος Εργαστηρίου, Τομέα, Υποδιευθυντής Εργαστηριακού κέντρου και διευθυντής ΕΠΑ.Λ αρκετά χρόνια. Προσπαθώ, να μπαίνω στο ρόλο που αναλαμβάνω, όσο καλύτερα μπορώ, δηλαδή, όταν ανέλαβα ως διευθυντής ΕΠΑ.Λ έκανα μια εξειδίκευση στην σχολική ψυχολογία, γιατί κατάλαβα, ότι εκεί πονάει η εκπαίδευση και τώρα, που έχω αναλάβει την διεύθυνση στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ, μια εξειδίκευση στην δια βίου μάθηση και εκπαίδευση.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα θετικά και τα αρνητικά του επαγγέλματος του ηλεκτρολόγου και του εκπαιδευτικού;

Θα μιλήσω σαν εκπαιδευτικός περισσότερο μιας και είμαι στην εκπαίδευση τα τελευταία 30 χρόνια, προσπαθώ βέβαια, να ενημερώνομαι για τις εξελίξεις στην ηλεκτρολογία, αλλά είναι δύσκολο. Το θετικό στο κλάδο είναι, ότι συναναστρέφομαι με εξαιρετικούς ανθρώπους, βοηθάω ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας, με ικανοποιεί απόλυτα να προσφέρω ως εκπαιδευτικός. Τώρα τα αρνητικά είναι πολλά και οικονομικής φύσης, αλλά έρχονται σε δεύτερη μοίρα, γιατί η επιλογή του επαγγέλματος πρέπει να γίνεται με βάση το ενδιαφέρον και την αγάπη γι' αυτό που κάνεις.

Γιατί θα προτείνατε σε ένα μαθητή της επαγγελματικής εκπαίδευσης να ασχοληθεί με το επάγγελμα του Ηλεκτρολόγου;

Βασικός λόγος είναι η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Τόσο για τους ηλεκτρολόγους όσο και σε άλλες ειδικότητες και τομείς,  γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας. Πιστεύω ότι και στους ηλεκτρολόγους, μηχανολόγους, ηλεκτρονικούς όπως και στα επαγγέλματα υγείας και οικονομίας και τώρα και στο μέλλον υπάρχουν ευκαιρίες απασχόλησης, που θα τους οδηγήσουν στο να κάνουν οικογένεια, να ζήσουν την οικογένειά τους και να είναι ευτυχισμένοι.

Ποια είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ;

Τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι ένας ακόμη τομέας, που με έχει απασχολήσει πολύ. Σαν οδηγία θα έλεγα ότι πρέπει, να ενημερωθεί κάθε ενδιαφερόμενος μέσα από την ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π, του εθνικού οργανισμού πιστοποίησης προσόντων και εκεί, ανάλογα με το τύπο σχολείου και την ειδικότητα που έχει τελειώσει, θα πάρει πληροφορίες για τα επαγγελματικά του δικαιώματα.  Τα τελευταία 30 χρόνια στην επαγγελματική εκπαίδευση έχουν λειτουργήσει διάφοροι τύποι σχολείων όπως τεχνικά λύκεια, επαγγελματικές σχολές, επαγγελματικά λύκεια, ΤΕΕ ά κύκλος ΤΕΕ β΄ κύκλου ΕΠΑ.Λ του 2006, ΕΠΑ.Λ του 2013 και άλλα.. που έχουν το καθένα διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα. Στην σελίδα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π μπορεί να δει κάποιος συγκεκριμένα, τι μπορεί να κάνει κάποιος με το πτυχίο του ΕΠΑ.Λ, ποιος νόμος του δίνει το επαγγελματικό δικαίωμα και ποια αρχή το εκδίδει και αν χρειάζεται άδεια άσκησης επαγγέλματος, γιατί υπάρχουν ειδικότητες που απαιτείται και άδεια άσκησης επαγγέλματος. Για παράδειγμα ο κομμωτής παίρνει την άδεια για να ανοίξει κομμωτήριο από τον Δήμο, ενώ ο ηλεκτρολόγος δίνει εξετάσεις για να πάρει την άδειά του από άλλο φορέα, όπως και αν τελειώσει κάποιος τη μαθητεία διαφορετικά βήματα θα πρέπει να ακολουθήσει, διαφορετικά είναι για τον τεχνικό οχημάτων, αλλιώς για τον μηχανοσυνθέτη αεροσκαφών και είναι κοινό φαινόμενο σε όλη την ευρωπαϊκή ένωση, η επαγγελματική εκπαίδευση να είναι δύσκολο να μπει σε καλούπι. Μαθαίνει κάποιος χωρίς σπουδές, για παράδειγμα, σε ένα συνεργείο την δουλειά, πως μπορεί να πιστοποιηθεί ως επαγγελματίας; Είναι σήμερα ζητούμενο να μπορείς, να πιστοποιείς προσόντα, που έχεις εκτός της τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης, όπως το Eyropass που θα σας δοθεί μετά την πραγματοποίηση της κινητικότητας του Erasmus+, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο βιογραφικό σας σε επιχειρήσεις του εξωτερικού και συνυπογράφεται από τον οργανισμό υποδοχής, το σχολείο αποστολής και τον μαθητευόμενο. Η μαθητεία επίσης δίνει πιστοποίηση προσόντων και είναι μνημονική υποχρέωση από το 2017, όπου υποχρεωθήκαμε ως χώρα, να την εφαρμόσουμε, αν και υπήρχαν αντιρρήσεις από πολιτικά κόμματα για το αν πρέπει ή όχι να εφαρμοστεί.

Αν γυρίζατε το χρόνο πίσω θα κάνατε τις ίδιες επιλογές;

Ναι σίγουρα, αγαπάω αυτό που κάνω! Ίσως βέβαια να έκανα κάποια πράγματα πιο εντατικά, όπως ξένες γλώσσες. Αν και είμαι υπέρ της δια βίου μάθησης, γιατί όποιος δεν εξελίσσεται μένει πίσω, τα τελευταία χρόνια κατάλαβα πόσο χρήσιμη είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών.




Εργαστηριακοί χώροι του Ε.Κ. Αλμυρού του τομέα Ηλεκτρολογίας/Ηλεκτρονικής/Αυτοματισμών.

Συνέντευξη:  Πατσιαβός Δημήτρης, Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός

Ποια είναι η επαγγελματική σας πορεία;

Από μικρό παιδί είμαι στις οικοδομές, φοίτησα στο ΕΠΑ.Λ Αλμυρού στην ειδικότητα του Ηλεκτρολόγου και μέσα από τις πανελλήνιες εξετάσεις πέρασα στο Τ.Ε.Ι /Α.Τ.Ε.Ι Λάρισας στην σχολή Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών. Οι γνώσεις που παίρνεις από την εκπαίδευση είναι πως να σκέφτεσαι ηλεκτρολογικά και στη συνέχεια με την εμπειρία της δουλειάς, πως θα πράξεις ηλεκτρολογικά, βασιζόμενος στη μάθηση, (θεωρία ηλεκτρολογίας, νόμοι, ηλεκτρολογικά σχέδια).

Πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου;

Ο πατέρας μου είναι ηλεκτρολόγος και από μικρό παιδί μου κίνησε το ενδιαφέρον να ασχοληθώ και εγώ με το επάγγελμα.

Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά του επαγγέλματος του ηλεκτρολόγου;

Τα θετικά είναι αρκετά, προσφέρεις στο κόσμο υπηρεσίες, τους διευκολύνεις να έχουν στο σπίτι τους ευκολίες, καινοτόμες εφαρμογές όπως έξυπνο σπίτι, διαχείριση ηλεκτρικών συσκευών από το κινητό, επίσης βοηθάς με τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες στην εξέλιξη της τεχνολογίας και στην προστασία του περιβάλλοντος. Τα αρνητικά είναι ότι δεν υπάρχει ωράριο στη δουλειά μας, γιατί αν υπάρχει διακοπή ρεύματος σε ένα σπίτι, με ένα παππού για παράδειγμα με φιάλη οξυγόνου τότε πρέπει να πας είτε είναι βράδυ ή όποια ώρα. Είναι παρόμοια με τον γιατρό, δεν υπάρχει μέρα ή νύχτα ή αργία, αν υπάρχει μια ζημιά πρέπει να αποκατασταθεί. Επίσης έχει σωματική κούραση, ορθοστασία και επιβάρυνση με βάρη.

Ποιες δεξιότητες-ικανότητες απαιτεί η δουλειά σας;

Θα πρέπει να σκέφτεσαι γρήγορα, πρακτικά και με ασφάλεια γιατί το ρεύμα δεν συγχωρεί, δεν είναι νερό, δεν φαίνεται, δεν ακούγεται. Το μυαλό σου θα πρέπει να λειτουργεί 100% και για την δική σου ασφάλεια και πόσο μάλλον για τους άλλους. Φτιάχνεις ένα σπίτι για παράδειγμα που εξασφαλίζεις ότι οι άνθρωποι μέσα σ αυτό δεν θα κινδυνεύσουν από ηλεκτροπληξία.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει σήμερα κάποιος στο επάγγελμά σας;

Δεν υπάρχουν εργατικά χέρια, νέα παιδιά να δουλέψουν έτσι ώστε να προχωρήσουν οι δουλειές, όχι μόνο στην δική μας αλλά και σε άλλες τεχνικές ειδικότητες. Υπάρχει έλλειψη σε τεχνίτες ηλεκτρολόγους με ακαδημαϊκές γνώσεις, να γνωρίζουν τον νόμο του Ohm, φυσική, να διαβάζουν ένα ηλεκτρολογικό σχέδιο.

Συνέντευξη: Μπίλικα Σοφία, Κομμώτρια

Γ.Γ Συλλόγου Εμπόρων και Επιχειρηματιών Αλμυρού Μαγνησίας.

Η επαγγελματική πορεία μου

Η ενασχόλησή μου με την κομμωτική ξεκίνησε στα δεκαέξι μου χρόνια, όντας μαθήτρια στο Τ.Ε.Ε Αλμυρού, πριν από περίπου τριάντα χρόνια, όταν ξεκίνησα στον ελεύθερο χρόνο μου και τα καλοκαίρια, να μαθητεύω σε κομμωτήριο της πόλης, παρακολουθώντας τις εργασίες που γίνονται σε ένα κομμωτήριο. Από τα δεκαοκτώ μου δούλευα κανονικά ως κομμώτρια και ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην κομμωτική στην σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ στο Βόλο. Συνέχισα να δουλεύω σε κομμωτήρια έως το 2000, όπου άνοιξα και διατηρώ ως σήμερα, με μια παύση δύο ετών για προσωπικούς λόγους, το δικό μου κομμωτήριο στην πόλη του Αλμυρού.

Ποια είναι τα θετικά στοιχεία του επαγγέλματος του κομμωτή ως πηγή έμπνευσης για την ενασχόλησή σας με αυτό;

Αρχικά δεν ήταν έμπνευση αλλά με το πέρασμα του χρόνου δημιουργήθηκε μέσα από την επαφή με τους ανθρώπους. Το βασικό θετικό στοιχείο είναι η άμεση επαφή με τον κόσμο, η επικοινωνία και οι σχέσεις που αναπτύσσονται με τις κυρίες που έρχονται για την περιποίηση των μαλλιών τους, μιας και ασχολούμαι μόνο με τεχνικές εργασίες και γυναικείο κούρεμα. Είναι μία δημιουργική δουλειά, δεν σταματάς ποτέ να μαθαίνεις και να βελτιώνεις τις τεχνικές δεξιότητές σου και η ικανοποίηση που παίρνεις σε κάνει να την αγαπάς ακόμη περισσότερο. Τέλος να μη παραβλέπουμε και το οικονομικό κομμάτι, εάν κάνεις σωστά και με σεβασμό το επάγγελμα του κομμωτή/τριας έχεις ικανοποιητικές απολαβές.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στην επαγγελματική σας πορεία ως σήμερα;

Κάθε καινούρια αρχή είναι δύσκολη. Αλλά όταν θέλεις κάτι πολύ τότε σφίγγεις τα δόντια, πατάς τα πόδια στη γη και προχωράς. Οι δυσκολίες που συναντάς ως ελεύθερος επαγγελματίας είναι η φορολογία, το ασφαλιστικό, τα πάγια έξοδα της επιχείρησης, η πανδημία του κορωνοϊού που κλείσαμε τα μαγαζιά μας, χωρίς να το περιμένουμε και ήταν μια νεκρή περίοδο χωρίς καθόλου έσοδα. Η σωστή διαχείριση των εσόδων και των πληρωμών βέβαια, λύνει πολλά προβλήματα σε μία επιχείρηση. Τέλος στην καθημερινότητα σου μπορεί να συναντήσεις μια δύσκολη πελάτισσα, με ιδιαίτερο πρόβλημα στα μαλλιά της που οφείλεις, να βρεις λύση και να το αντιμετωπίσεις με σεβασμό, στο πλαίσιο του δυνατού και χωρίς να «την κοροϊδέψεις» ότι μπορείς να το διορθώσεις. Είναι προτιμότερο να μην αναλάβεις κάτι που δεν μπορείς να διαχειριστείς, παρά να βγάλεις ένα κακό αποτέλεσμα.

Ποια είναι τα εφόδια και τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας κομμωτής/τρια κατά την γνώμη σας;

Τα απαραίτητα προσόντα είναι η άδεια άσκησης επαγγέλματος και το πτυχίο της κομμωτικής από την κατάλληλη σχολή, καθώς και εκπαίδευση σε επάρκεια για τις τεχνικές εργασίες όπως περμανάντ, βαφές μαλλιών, κούρεμα και άλλα με πολλή πρακτική, με επιμορφώσεις και σεμινάρια καθώς και καλή γνώση του θεωρητικού μέρους της δουλειάς όπως καλή γνώση της χρωματολογίας. Άλλο απαραίτητο προσόν είναι η εφαρμογή όλων των κανόνων υγιεινής καθαριότητας και ασφάλειας στο χώρο του κομμωτηρίου σας. Τέλος συνεχή επιμόρφωση, υπομονή, επιμονή και κατανόηση.

Οι εικόνες παρέχονται από το Pexels
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε